Beweegprogramma COPD

Bewegen geeft lucht!

Voelt u zich benauwd bij inspanning, of heeft u snel last van hoestbuien? Dan denkt u misschien dat het goed is om lichamelijke activiteit te vermijden om benauwdheid te voorkomen. Maar dit is niet altijd waar. Wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD), is het juist belangrijk dat u beweegt. Want hoe minder u beweegt, hoe meer uw klachten toenemen en dan nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

Fysio HN biedt een speciaal oefenprogramma aan voor mensen met COPD. Daarbij begeleidt een fysiotherapeut met deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl en betere conditie.

Bewegen met COPD
In het dagelijks leven is COPD vooral een hindernis. U zult wellicht ervaren dat alledaagse activiteiten zoals lopen, traplopen, fietsen, en zelfs de boodschappen doen u steeds slechter afgaan. En dit leidt ertoe dat u wellicht minder beweegt dan goed voor u is.

Inhoud programma;
U hebt een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om deel te kunnen nemen.

  • Door middel van een individuele intake worden uw beperkingen in kaart gebracht, middels gesprek en vragenlijsten. Ook worden uw uithoudingsvermogen en kracht getest.
  • De groep bestaat uit 5 tot 7 personen.
  • De duur van het programma is 12 weken . U traint 2x per week met mensen met dezelfde klachten en beperkingen, wat u steun en inzicht kan opleveren.
  • Het programma is gericht op verbeteren van kracht, conditie, manier van ademhalen, ontspanning en uitleg over de ziekte.
  • Evaluatie; na deze drie maanden volgt een evaluatie, waarin opnieuw testen worden afgenomen en wordt besproken of uw doelstellingen zijn behaald.


Blijvend resultaat

Het is aan te raden dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gaan sporten bij een vereniging. Als dat te hoog is gegrepen, is er nog de mogelijkheid om ‘te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut’ bij Fysio HN locatie Hollandscheveld. Hier kunt u op een verantwoorde manier uw conditie op peil houden. Informatie hierover vindt u op deze website onder het kopje “begeleid trainen”.

Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen.
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord te bewegen.

Vergoeding
Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden het COPD beweegprogramma. U vindt dit in de polisvoorwaarden van u aanvullende verzekering. Als u complexe klachten heeft, kan een ander behandelprogramma en bijbehorende vergoeding van toepassing zijn.

Aanmelden
Het beweegprogramma is voor mensen met de COPD classificatie Gold I en II. Deze classificatie is afhankelijk van bepaalde testen en wordt bepaald door uw behandelend arts. U hebt een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om deel te kunnen nemen.

Voor nadere informatie of aanmelding kunt u bellen met 0528-342080, mailen of melden aan de balie in de praktijk te Hollandscheveld. Deze balie is alle werkdagen van 9.00 uur-12.00 uur bemand.
ghita